LA REMENÇADA EL GRAN MUSICAL DEL VALLÈS !!!
Home » HISTÒRIA GUERRES REMENCES

HISTÒRIA GUERRES REMENCES

HISTÒRIA GUERRES REMENCES

Parlem de dues guerres remences, tot i que va ser un procés únic. La primera va durar deu anys, del 1462 al 1472, i va coincidir amb la guerra civil entre la noblesa catalana i el rei Joan II. Sota la direcció d’en Francesc Verntallat, un estrateg brillant, els pagesos revoltats van ocupar l’ampla zona muntanyosa que s’estén entre Vic, Olot i Banyoles, mentre es multiplicaven les reunions dels seus síndics (delegats) a les comarques on dominava el règim feudal estricte. 

El rei, que va pactar amb ells, a l’hora de la victòria (Capitulació de Pedralbes) es va oblidar de les reivindicacions dels seus aliats per recuperar les bones relacions amb els terratinents.

El setembre del 1484 va començar a Mieres, prop de Banyoles, la segona insurrecció dels pagesos. Es va escampar amb més força que mai sota la direcció d’en Pere-Joan Sala, i va culminar amb la contundent victòria a Montornès del Vallès sobre l’exèrcit de la Diputació dirigit pel veguer Pere-Anton de Rocacrespa.
La noblesa per fi va acceptar negociar la fi del feudalisme, i el 21 d’abril de 1486, convocats a Guadalupe (Extremadura) pel rei Ferran II el Catòlic, els representants dels nobles i dels remences van signar la Sentència Arbitral que convertia Catalunya en el primer país d’Europa que abolia el feudalisme, i que plantava els fonaments del desenvolupament modern català.